Friday, February 7, 2014

Het Hiroshima kasteel

Ik ben een kijkje gaan nemen in het Hiroshima kasteel. Op de verschillende verdiepingen is een tentoonstelling over de geschiedenis van Hiroshima, waar het kasteel en de omliggende gronden een belangrijk deel van uit maakten. Het kasteel is omgeven door grachten met water, als verdediging waren er vroeger twee grachten zo konden ze de dijk van de eerste gracht doorbreken om het omliggende land onder water te zetten en zo de vijand te verzwakken.


Er zijn Samurai strijders uitrustingen te bekijken. Je kon zelfs een foto laten nemen met een soort van Samurai outift. Die kans heb ik niet laten liggen. De kleren maken de samurai :-).


Het kasteelleven en de omliggende dorpen zijn in zekere zin identiek aan het leven in en rondom de Middeleeuwse kastelen in Europa. Rondom het kasteel woonden ook de gewone burgers, die zwaar werk moesten leveren voor de baas van het kasteel de daimyō (大名), een Japanse krijgsheer. 

Om dit werk wat lichter werden er festivals georganiseerd waarbij het werken en feesten hand-in-hand gingen. Zo was er de Ryoya Odori (twee-nachten-dans festival), waarbij de menigte ook gevraagd werd om over de dijken te lopen om de grond aan de drukken. Of het Sunamochi Kasei, het zanddragers festival. Nog niet zo slecht bekeken door de daimyo, werken plus brood en spelen.

De daimyō die behoorde tot de samurai-klasse. Deze samoeraikrijgers omschreven zichzelf als volgers van de weg van de krijger, ofwel de Bushido. Dit hield in dat het zwaard de ziel van een samoerai was. Dit moest de samoerai altijd bij zich dragen als zijn voornaamste wapen. Het zwaard moest met respect behandeld worden. In het museum lag ook een hele verzameling aan vlijmscherpe zwaarden.

Op de bovenste verdieping van het kasteel kon je naar buiten gaan en op een smal balkon zo de hele stad zien in de 4 windrichtingen. Het kasteel zelf is een replica want het werd vernietigd door de Atoombom die de Amerikanen op de stad lieten vallen. Al de gebouwen die je op onderstaande foto ziet zijn van na de atoombom. Met uitzondering van de Hiroshima dome, het iconische gebouw dat als enige is blijven rechtstaan sinds 1945.



Hiroshima betekent letterlijk "weids eiland" en de stad is gebouwd in een rivierdelta, vlakbij zee. Rondom het kasteel ligt een groot park waar vroeger de andere gebouwen lagen, maar van de meeste zie je alleen nog de funderingen. (zie Atoom-bom) De schrijn is wel nog heropgebouwd


Toen ik door het station van Hiroshima wandelde richting mijn jeugdherberg, zag ik talloze eetstandjes waar ze op een teppanyaki -een hete ijzeren plaat- volop Okonimiyaki aan het maken waren. Dit is een soort van pannekoek. Het speciale aan de Hiroshima Okonimiyaki is dat er altijd noedels bij worden gebruikt. De twee bekendste Okonomiyaki's zijn die van Hiroshima en van de stad Osaka. In Hiroshima beweren ze dat zij de lekkerste hebben.



In mijn jeugdherberg had Mizzy, de Japanse receptionist die met een Australisch engels accent spreekt, mij aangeraden om naar de Okonomiyaki restaurants te gaan tegenover Hiroshima station. Op de 6de verdieping van een gebouw lag het ene restaurantje na het andere. De restaurantgangers zaten allemaal op barkrukjes rond de teppanyaki-toog waar de Okonomiyaki op wordt klaargemaakt.

Tenzjin
Mijn koks waren Tenzjin en Nobu. Het zijn 2 jonge gasten, die als een soort van stand-up comedians achter het fornuis staan. Het hele kookproces is een soort van act, waarbij ze elkaar afwisselen bij het bakken van de Okonomiyaki. Ondertussen zitten ze ook de gasten te entertainen en te roepen naar voorbijlopende potentiële klanten.

Zo vroeg ik aan Nobu, die zo'n typische Japanse hoofdband droeg, of hij een Samurai krijger was. "Yes, zei hij, and I live in Hiroshima castle ... very big house". Ondertussen goochelde hij met de Okonomiyaki ingrediënten. Een lekkere maaltijd en gratis entertainment in 1, meer moet dat niet zijn.

No comments:

Post a Comment