Wednesday, February 5, 2014

Beppu

Beppu ligt in het oosten van Kyushu, vlakbij de stad Oita. Oita is de stad waar onze eigenste Lorenzo Staelens in 2001 nog wat geld gaan scheppen is bij de lokale voetbalclub Oita Trinita.

 

Beppu ligt aan zee en is het grootste kuuroord van Japan, met 2849 warmwaterbronnen. De thermale bronnen worden in Beppu jigoku genoemd - een boeddhistisch woord voor 'brandende hel'

En zo ziet de stad er ook uit, alsof je in een brandende hel rondloopt .De hete stoom komt er overal uit de grond. Rond de verschillende bronnen is een soort van pretpark gemaakt. Met souveniershops en enkele rariteiten zoals krokodillen die in de warmwaterbronnen baden. Verder kan je allerei snacks kopen, die warmgestoomd zijn op het stomende water. Van maiskolven, over zoete aardappelen tot hardgekookte eitjes.



De verschillende poelen hebben iedere een eigen kleurtje en de meeste zijn bloedheet van 80 tot 100 graden warm. Bovenstaande cobaltblauwe poel kan enkele indrukwekkende cijfers voorleggen. De poel is maar liefst 200 meter diep en het water is 98 graden warm. Jawadde !!! 200 meter diep kokend water.


Aan de ingang van het pretpark stonden 2 wachters. Het zijn sfinxen. Deze wachters vind je ook vaak terug aan de ingang van Shinto schrijnen. Eeuwen geleden zijn ze overgebracht van Egypte over China tot in Japan. Dit is dus de Japanse versie. 

Shoko vertelde me dat de vrouwelijke sfinx te herkennen is aan de gesloten mond. De mannelijke versie heeft een open mond. Je zou denken dat het omgekeerd zou zijn. Vrouwen zijn toch meestal meer rad van tong met open mond, terwijl mannen eerder kort van stof zijn. Speciaal voor u beste lezer, zijn we nog eens treffend gaan poseren bij onze overeenkomstige Sfinxen met aangepaste gezichtsuitdrukking. Nu gaat u het nooit meer vergeten.



Naast de blauwe en rood gekleurde poelen zijn er nog de grijze modderpoelen. Waar het water omhoogborrelt in een cementachtig brouwsel. Geef mij dan maar de azuurblauwe waterspiegels.




Tussen de verschillende poelen liggen secuur gemanicuurde Japanse tuinen. Een veel voorkomende bloem is deze koolblad-achtige plant.


Als je moegeslenterd nood zou hebben aan een kitkat-break tussen dit stoomfestijn, kan je altijd even je voeten verpozen in warmwaterbaden. Vulkanisch verwarmd water waar vreemd genoeg reuze pompelmoezen in ronddreven. Gelukkig hebben deze voetbadjes geen temperaturen van 80 graden of meer.


Nadat we helemaal uitgestoomd waren, keerden we terug naar het stadscentrum van Beppu op een kwartiertje rijden van het vulkanisch warmwater-pretpark. In Beppu-city zijn de afbeeldingen van de duivel nooit veraf, hij voelt zich waarschijnlijk zeer thuis in deze stad waar het grondwater altijd op overkoken staat.

 
Het stadscentrum is dan ook rijk gevuld met allerhande Japanse kroegen en zelfs een soort van "rode lantaarn" district. De duivel moet toch af en toe stoom kunnen aflaten in deze brandende hel, nietwaar.
 

Als overnachtingsplaats had ik een kamer gereserveerd in een Ryokan stijl guesthouse. Waar de traditionele tatami-matten en  de houten omkadering met rijstpapieren ramen voor een sfeer zorgden van het Japan van weleer. Zo kan de toerist het "authentieke" Japan ervaren. Achter de rijstpapieren schermen zitten gewone ramen hoor :-). De schermen zorgen er wel voor dat de drukke buitenwereld buitenblijft ... en dat je in soort van zen sfeer in slaap kan vallen. 

No comments:

Post a Comment