6 Augustus 1945 was de dag dat de Amerikanen de atoombom op de Japanse stad Hiroshima hebben laten vallen. Om 8.16 uur 's morgens werd het hele stadscentrum in 1 klap vernietigd. Op het einde van het jaar 1945 waren er naar schatting 150.000 mensen overleden ten gevolge van de atoombom. Naast de mensen die meteen de dood vonden, vielen er ook talloze slachtoffers ten gevolge van de stralingsziekte of door brandwonden.
Het enige gebouw dat nog getuigt van de atoombouw is het vredesmonument of de atoombomkoepel, dat er als een ruïne bijstaat. Op de 2de foto hieronder getrokken in het museum dat in het vredespark staat, zie je dat bijna het hele stadscentrum verwoest is ten gevolge van de bom.
Het vraagt veel tijd om een stad op te bouwen, maar 1 bom kan dat hele werk in 1 seconde van de kaart vegen. Als je dan weet dat de krachtigste bom die ooit door mensen is getest -de door de Russen ontworpen Tsarenbom- 1500 krachtiger is dan de bommen van Hiroshima en Nagasaki gecombineerd. Dan is dat een beangstige gedachte. Een tiental van die bommen en heel België is van de kaart geveegd. Maar ja, welke politieke leider wil er nu België van de kaart vegen ? Bart de Wever misschien :-)
Ik had graag eens de mening gehad van de Japanners zelf. Hoe denken zij over de atoombom. Welk gevoel hebben ze ten opzichte van de Amerikanen. In de kamer van mijn jeugdhotel was er een Japanner die daar wel wou op antwoorden. Hij was net op het moment dat ik de vraag stelde aan hem aan het lezen in het boek met de titel :"Samurai in the sky". Prachtige titel. Het boek ging over een Japanse gevechtsvliegtuig piloot en zijn heroische daden tijdens de oorlog.
De Japanner zei dat hij geen wraakgevoelens meer had ten op zichte van de Amerikanen. "En al de slachtoffers dan ?". "Wel" zei hij "zij hebben hun leven opgeofferd voor de vrede". Door de bom eindigde de oorlog op korte tijd, anders waren er nog veel meer slachtoffers gevallen volgens hem.
Zijn mening werd echter niet gedeeld door de receptioniste Mizuohe van de jeugdherberg. Zij zei dat ze het nog altijd een verschrikkelijke daad vond, en dat ze nog altijd in tranen was als ze een bezoek bracht aan het museum in het vredespark.
Misschien ligt de mening van de Japanse jongen wel in de lijn van het boek dat hij aan het lezen was. De samurai-gedachte dat je jezelf moet opofferen voor je leider of voor je land. Kijk maar naar de kamikaze-piloten. In de Aziatische landen wordt er veel meer vanuit het collectief gedacht. Je offert jezelf op voor het welzijn van het land. Iets dat misschien ook terug komt in het economische succes van de Aziatische landen. Mensen offeren hun eigen welzijn op. Door systematisch overwerk en een 6dagen week, alles om de economische motor draaiiende te houden.
origami vogels ter ere van de vrede |
Eigenlijk zou elke Staatsleider eens een bezoek moeten brengen aan het museum van de atoombom in het vredespark in Hiroshima. Als je de verschikkelijke gevolgen van 1 zo'n bom ziet, kan je daar alleen maar stil van worden.
No comments:
Post a Comment