De titel van dit artikel geschreven in het Koreaanse hangul schrift lees je als Annyeonghaseyo en het betekent "hallo" in het Koreaans. 안녕하세요 ! Hangul bestaat uit 10 klinkers en 14 medeklinkers, die als lettergrepen in een soort van vierkantje worden gegroepeerd. De Koreaanse taal is een fonetisch alfabet De symbolen van het alfabet corresponderen op een unieke manier met spraakklanken, terwijl dit voor gewone geschreven taal vaak helemaal niet opgaat. Denk maar in het nederlands aan de drie e-s in december. In de wikipedia vind je het hele Hangul alfabet klik hier.
In Seoul zijn 5 grote historische paleizen uit de tijd van de Joseon dynastie, dit is de periode uit de Koreaanse geschiedenis die duurde van 1392 tot 1897. Het gehele Joseon tijdperk bestrijkt dus een periode van ruim 500 jaar en is daarmee de langst durende dynastie uit de wereldgeschiedenis. Alweer een weetje dat u bij een avondje trivial pursuit, eeuwige huiskamer-roem kan opleveren.
Op mijn tweede dag in Seoul ben ik op audiëntie gegaan in het Gyeongbokgung paleis (경복궁) . Gung bekekent "paleis" en Gyeongbok "zeer gezegend door de Hemel". Voor het paleis ligt er een uitgestrekt plein met twee imposante standbeelden. Op onderstaande foto staat het standbeeld van Sejong de Grote. De vierde koning van de Joseon dynastie. Die onder andere verantwoordelijk is voor het invoeren van het Confucianisme, een politiek en filosofisch systeem dat nog altijd diep verweven is in de Koreaanse maatschappij.
Naast Sejong de Grote staat er ook nog een standbeeld van Yi Sun-shin. Een Koreaans marineofficier, die bekend staat voor legendarische overwinningen tegen het in aantal veel groter Japanse leger. Hij won al de 23 slagen waaraan hij deelnam. Mister Sun-shin vond echter de dood in de slag van Noryang (1598) zijn laatste woorden waren :"전투가 한창입니다 ... 나의 죽음을 알리지 않는 ... 전쟁 드럼 이길 수 있습니다. "." Ja onze Yi is een man van eer. En als u wil weten wat Yi nu juist gezegd heeft. Google translate weet raad maar vertaal best naar het Engels want in het Nederlands wordt het koeterwaals.
In de binnenste binnenplaats, 3 poorten verder, kwam ik 3 Kazachstaanse toeristen (2 vrouwen, 1 man) tegen die op zoek waren naar een fotograaf. Die werd gevonden in deze Belg. En zo kwam ik te weten dat de hoofdstad van Kazachstan Astana is en dat de Kazakse vrouwen gerust aan Miss world mogen meedoen.
Bovenstaand schilderij was te bewonderen in de koninklijke Koreaanse suite. En wat hangt er te aan de muur in jullie koninklijke suite ?
No comments:
Post a Comment