Sunday, February 16, 2014

Shinkansen

Als toerist kan je in Japan, relatief goedkoop rondreizen met een treinpas. Deze treinpas moet je wel aanschaffen voordat je naar Japan afreist. De pas wordt namelijk naar je thuisadres opgestuurd. Eens je in Japan bent kan je de pas activeren. Ik had een treinpas voor 2 weken gekocht. Hiermee kan je met alle JR treinen rijden. Er bestaan nog talrijke andere treinmaatschappijen, maar met JR kun je in praktisch alle grote steden geraken.

Het grote voordeel is dat je de JR treinpas kan gebruiken om met de Shinkansen rond te reizen, de Japanse hogesnelheidstrein. Al sinds 1964 beschikt Japan over een apart netwerk voor hogesnelheidstreinen, destijds was de 1ste route die tussen Osaka en Tokio. De Shinkansen verkortte de reistijd destijds van 6 uur en 40 minuten tot 3 uur en 10 minuten, wat dagtrips mogelijk maakte tussen de 2 metropolen.


In 1964 was de topsnelheid 210 km/h, vandaag rijdt de Shinkansen maximaal 320 km/h. Het is vooral een superhandige en fijne manier van reizen doorheen Japan. Geen vervelende veiligheidsprocedures zoals bij vliegtuigen, gewoon instappen en hop van stadscentrum naar stadscentrum reizen.

Ontwerper van de Shinkansen, ingenieur Eiji Nakatsu - fervent vogelaar -stelde zich de vraag :"Welk dier verplaats zich efficiënt tussen 2 verschillende media". Het antwoord was dus de ijsvogel. De met zijn aerodynamische bek het water induikt om visjes te vangen. De bek van dit prachtig dier diende dus als inpiratie voor de Shinkansen.


Ik vind het een prachtige trein en een genot om mee te reizen. Ook wel grappig is als de treinbegeleider binnenkomt in een coupon dat hij dan altijd een buiging maak. Hai ! Ik ben dan zo vriendelijk om terug te buigen :-).


Vanwege het bergachtige karakter van Japan, doorkruist de shinkansen talloze tunnels. Als een vlijmscherp samurai-zwaard doorklieft hij zo supersnel het Japanse landschap. Of hoe de samurai legende verder leeft in de vorm en snelheid van een moderne trein.

Ze hebben ook allemaal verschillende namen zo is er de Kodoma ="echo", Hikari ="licht", Nozomi "wens, hoop" of "desire" in het Engels. Met de JR toeristenpas mag je eigenlijk niet op de Nozomi reizen. Ik heb er toch even op meegereden, het was mijn wens eens op de "desire"-trein te reizen :-). Met U2's desire liedje meezingend ...

Yeah Lover, 
I'm on the street
 Gonna go where the bright lights
 And the big city meet 
With a red guitar, on fire

(en stel u nu een zoevende Nozomi shinkansen voor)
Deeeeeeeeeeeeesaaaaaiiijer
Desire

No comments:

Post a Comment