Monday, February 17, 2014

Japan in de praktijk

De praktische zaken bij het rondreizen, daar krijg ik ooit wel vragen naar ... dus hier enkele antwoorden. Het wassen van de kleren kan heel gemakkelijk in de jeugdhotels, waspoeder is meestal gratis voorzien. Eenmaal heeft Kimiko de moeder van Shoko zelfs mijn was gedaan. Japanse gastvrijheid :-), mooi toch. 

Die gastvrijheid komt ook terug in de jeugdhotels, bijna alles is voorzien. Gratis koffie en thee. Shampoo, bodysoap in elke douche staan ze. En de eigenaars plooien zich meestal dubbel om je te helpen.
Shiori-Ann jeugdherberg

Het bed zelf is ook van een ongekende luxe. Leeslampjes een eigen stekkercontact, zelfs een eigen gordijn voor je bed ... zodat je toch privacy hebt in een slaapzaal. Ik ben al wat jeugdhotels gewend op mijn omzwervingen maar ik kan zonder twijfel zeggen dat er zowel in Zuid-Korea als Japan veel 5 sterren jeugdherbergen zijn.

En dat voor goedkopere prijzen dan Europese jeugdhotels. In Japan heb ik meestal een bed op slaapzaal gehad van 11 euro per nacht (1500 Yen), en ook enkele van 2500 Yen (18 euro).  Al zijn de prijzen precies wel seizoensafhankelijk, in Kyoto verbleef ik in Shiori-Ann hostel. . Prijs 1500 Yen (11euro) nu, zomermaanden 2900 Yen. (20 euro)

Een andere praktische zaak bij het koude winterweer zijn de drankautomaten. Bij de blikjes heb je keuze uit koude en warme dranken. Als je onderweg totaal verkleumd van de natte sneeuw wat wil bijtanken, kan je zo een warm koffieblikje uit de automaat trekken. Kilimanjaro blend take me to the top :-)


Qua eten in Japan kan je al een volwaardige maaltijd krijgen tussen de 6 en 8 euro. Er zijn ook veel soba en udon zaken waar de werkmensen hun lunch eten. Soba en udon zijn een soort van noedelslierten die in een warm soepje gedaan worden, bijzonder hartelijk nu in de winter.


Iets anders dat opvalt is dat elke grote stad wel enkele reuzenraderen. (weet iemand het meervoud van reuzenrad ;-) Soms staan ze gewoon bovenop het centraal station, zoals hier in Kagoshima.


Het eten komt ook vaak met een grappige versiering. Zoals de lachende omelet :-). Voor het Europese oog misschien een beetje kinderlijk, maar het ergste dat een lachende omelet u kan aandoen is een glimlach op je gezicht toveren.


En zo zie je wel meer dingen in het straatbeeld die door een kinderlijke fantasie lijken verzonnen. Een grote gorilla die je verwelkomt van bovenop een parkeergarage bijvoorbeeld. of de talloze grappige konijntjes in bedrijfslogo's.  Zo loop je door de straten en denk je af en toe, hoe komen ze erop.


In het straatbeeld trouwens ook talloze fietsers. Die fietsen veelal gewoon op het voetpad. Verder veel Japanse auto's. Meestal zijn dat piepkleine wagens van Daihatsu of de andere gekende merken. Piepklein smal en vaak heel hoog qua koestwerk, alsof iemand een normale auto een beetje heeft samengeperst. Deze autootjes passen wel in het land en bij de mensen. 

Of onderstaande mini-pick-up trucks.  Een ietwat uit de kluiten gewassen bodybuilder kan ze met 1 hand opheffen, zo klein zijn ze. De chauffeur hangt ook meestal half uit het raam, vanwege plaatsgebrek in het interieur zeker :-).


Wat ik ook wel leuk vind, is dat in sommige treinen je de stoelen gewoon kunt omdraaien, wanneer de trein in de andere richting rijdt ... zo reis je altijd met de blik vooruit.

Dagdagelijkse dingen die je als vanzelfsprekend ziet in je eigen cultuur, op een andere manier aangepakt zien in een ander land. Dat maakt een uitstapje naar de andere kant van de wereld boeiend.

Of het ontdekken van nieuwe dingen zoals Doraemon. Een bekende cartoonfiguur hier in Japan, Doraemon heeft een deur in zijn buik. De "anywhere door". Een soort van wensendeur, doe je wens stap door de deur van Doreamon, en je komt aan op de plek die je wenst. Met een beetje fantasie komt dit pluchen beest echt tot leven :-)


Doreamon

 Want door naar Japan te reizen heb ik de deur van deze Doreamon geopend en het heeft me naar plaatsen gebracht die ik zelfs niet had kunnen wensen. Zo ben ik toevallig in het onsen-dorp Atami terechtgekomen, omdat Hiromi daar op doorreis was. En zo bracht Doreamon's deur me in een straat vol kersenbloesems langs een riviertje daar in Atami.

Als volwassen mens wordt er een beetje van u verwacht om de dingen serieus te bekijken ... Werken en belastingen en zo ... Gelukkig zijn er de kinderen en de kleinkinderen er om ons eraan te herinneren dat het leven meer is dan ons zorgen maken voor de dag van morgen. De dingen bekijken met een beetje kinderlijke fantasie kan het leven soms zoveel lichter maken.

Schenk die serieuze volwassen mens in uwzelf ook eens een dagje verlof, doe een wens en open Doreamon's deur. Wie weet welke cadeautjes hij voor jou in petto heeft ? Een straat vol kersenbloesems of ....




No comments:

Post a Comment