Tuesday, February 11, 2014

Izusan shrine

Op aanraden van Hiromi ben ik naar de Izusan shrine in Atami gegaan. Oorspronkelijk werd de schrijn  “Hashiriyu Gongen” genoemd, naar de God van stromend warm water. Nu weet ik wie ik kan aanroepen bij koud douchewater. "Hashiriyu Gongen" hoog verheven kunt ge mij warm water geven :-). 



Stromend koud water was alleszins voorhanden, geserveerd door deze twee fotogenieke draken. De Izusan shrine is een plaats waar de rode draak zijn witte draak vindt. De schrijn om uw ideale draak aan de haak te slaan als het ware. Waarom ?

Wel, Minamoto Yoritomo, de 1ste Shogun of opperbevelhebber van Kamakura, zou een rendez-vous hebben gehad met een zekere Hojo Masako -met wie hij later trouwde- in de Izusan schrijn. Vanwege dit feit trekt de schrijn vele mensen aan die op zoek zijn naar de ideale wederheflt.  De meer aardse persoon zou ongetwijfeld zeggen:"om uw ideale partner te vinden, heb je waarschijnlijk meer kans in een discotheek dan in deze schrijn. :-)"


Maarja de schrijn is de plaats waar je je wens mag doen, om later ergens uw hete vlam (bij een draak is dat nogal letterlijk) tegen het lijf te lopen. Die wens schrijven de mensen op papiertjes of op de achterkant van houten plankjes met de afbeelding van de draken. Die plankjes kan je kopen bij de Shrine-shop.

Vervolgens kan je die plankjes met je wens erop, ophangen op een soort van wasdraad vlakbij de schrijn. Ik was natuurlijk weer net te laat om zo'n plankje te kopen, de winkel sloot om 4 uur. Alweer een kans gemist ... zo ga ik nooit van straat geraken :-).


De ingang van de schrijn is een stijle trap, die omzoomd is met -hoe kan het ook anders- voor de liefdesschrijn .... roze kersenbloesembomen. De bomen stonden hier nog niet in bloei. Daarvoor moest je in het stadscentrum van Atami zelf zijn.

You are here
Ik was zelf ook verrast dat de bloesems hier al in bloei stonden. Zit het warme grondwater daar voor iets tussen ?  De kersenbloesems staan langs de rivier. Het zijn trouwens bomen afkomstig uit India die door Italianen aan de stad Atami geschonken zijn. In januari beginnen ze al te bloeien. Dat ze zo vroeg bloeien is iets unieks voor Atami, lees ik op het internet.

Indiaanse kersenbloesems geschonken door een Italiaanse Romeo

En het is een beetje raar, want boven op de bergen ligt er nog gewoon sneeuw. Ook de sinaasappelbomen hangen hier vol met rijpe vruchten.


Dat de bloesems je al zo vroeg verwelkomen is misschien is wel iets normaals voor de stad met de liefdesschrijn Izusan.. "Love is in the air in Atami".  Het park waar ik Hashimoto-san tegenkwam staat trouwens vol met pruimenboombloesems een 730tal. Daar begonnen de meeste bloesems al wit te kleuren, want ze bloeien al in december. Sneeuwwitte bloesems met echte sneeuw op de achtergrond.


Hierboven nog een foto van de Izusan schrijn. Als je erop klikt zie je dat : de rode draak dus blijkbaar het vrouwtje is ... zij draagt de kinderen. Terwijl de witte draak het mannetje is. Hij zit wat met zijn zwaard te spelen, typisch :-).

No comments:

Post a Comment